Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Axl Rose

2012.11.26

Axl Rose
W. Axl Rose, Guns n´Roses Poliedro de Caracas 27 de Marzo 2010.jpg
Axl Rose 2010-ben
Életrajzi adatok
Születési név William Bruce Rose, Jr.
Született 1962. február 6. (50 éves)
Származás USA Lafayette, Indiana, USA
Pályafutás
Műfajok heavy metal, hard rock
Aktív évek 1983 – napjainkig
Együttes Guns N’ Roses, Hollywood Rose, L.A. Guns, Rapidfire
Hangszer ének, zongora, ütőhangszerek, szintetizátor, gitár
Hang tenor[1]
Tevékenység zenész, zeneszerző, producer
Kiadók Geffen, UZI Suicide

 
Axl Rose weboldala

William Bruce Rose, Jr. (Lafayette, Indiana, 1962. február 6. – ) ismertebb nevén W. Axl Rose amerikai énekes, a Guns N’ Roses együttes alapító tagja és jelenlegi frontembere.

Rose az indianai Lafayette-ben született és élt, rossz családi körülmények között. A zene iránti szeretete az egyházban teljesedett ki, ahol részt vett az iskolai kórusban, valamint zongorázni tanult, de a sorozatos törvényszegések és rendőrségi incidensek miatt tizenévesen elhagyta szülőhelyét. Miután 1982-ben Los Angelesbe költözött, sok sikertelen zenekarszereplés után tagja lett Tracii Guns zenekarának az L.A. Guns-nak, amely a Guns N' Roses korai előfutára volt.

A Guns N’ Roses frontembereként az 1980-as évek végén és az 1990-es évek elején világhírűvé vált, a zenekarral több millió lemezt, koncertjegyet értékesített, majd eltűnt a köztudatból néhány évre. 2001-ben a Guns N' Roses új tagjaival tért vissza, kisebb koncertekkel és turnékkal a háta mögött, végül 2008-ban kiadta a sokáig halasztott Chinese Democracy albumot.

Ma már ő az egyetlen alapító tag a formációban. Hírhedt a színpadi stílusáról és vitáiról, amik közte és a zenekar korábbi tagjai, vagy más híres emberek között zajlottak.

Rose-t a Hit Parader magazin a 11. helyre sorolta a "Minden idők legjobb metal énekesei" listáján, a Rolling Stone magazin "Minden idők 100 legnagyobb énekese" listáján a 64. helyen végzett. A Roadrunner "Minden idők 50 legnagyobb frontembere" listáján a 4. helyen végzett.